Εισαγωγή στην Εφηβική Ανδρολογία

Η ιατρική φροντίδα των εφήβων αποτελεί μια πρόκληση, αλλά και μια ανάγκη σε πολλούς τομείς της μοντέρνας ιατρικής. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ορίζει την εφηβική ηλικία από τον δωδέκατο χρόνο έως και τον δέκατο όγδοο.

Σήμερα οι ειδικότητες της ιατρικής που ασχολούνται με τους εφήβους αναπτύσσονται ραγδαία προσπαθώντας να επιλύσουν προβλήματα που μέχρι τώρα είτε περνούσαν απαρατήρητα, είτε χαρακτηρίζονταν ως χρόνιες και μόνιμες παθήσεις, διατηρώντας την κλασσική ιατρική προσέγγιση. Σοβαρές γενετικές ανωμαλίες κυρίως αυτές του ουρο-γεννητικού συστήματος που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία δεν έχουν αντιστοιχία με παθήσεις των ενηλίκων, για αυτό δημιουργούν από μόνες τους ένα σύνολο παθήσεων που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης και παρακολούθησης ή οποία πολλές φορές θα πρέπει να γίνεται καθόλη την διάρκεια της ζωής τους. Επίσης η αύξηση των ορίων ζωής παιδιών με σοβαρές γεννητικές παθήσεις δημιουργεί ένα πληθυσμό που εκτός από τα προβλήματα αυτών των παθήσεων εμφανίζει και τα προβλήματα της εφηβείας. Οι ανάγκες των εφήβων διαφέρουν από αυτές των παιδιών και των ενηλίκων, δημιουργείται λοιπόν η τάση για ξεχωριστή ιατρική αντιμετώπιση και συναισθηματική στήριξη τους, κάτι που πολλές φορές δεν αποδίδεται από τους παιδιάτρους ή τους ιατρούς ενηλίκων των διάφορων ειδικοτήτων. Η επικοινωνία με τους εφήβους μπορεί να αποτελεί πρόβλημα εξαιτίας της συμπεριφοράς τους. Έτσι ένας γιατρός ενηλίκων πιθανόν να αντιμετωπίζει δυσχέρεια διαχείρισης του περιστατικού εξαιτίας της ανύπαρκτης ή μειωμένης ικανότητας επικοινωνίας. Επομένως πολλές φορές η διαχείριση τέτοιων περιστατικών αποτελεί μείζων πρόβλημα τόσο για την ιατρική κοινότητα όσο και την κοινωνία.

Η εφηβική ανδρολογία προσφέρει διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση σε συγγενείς και επίκτητες παθήσεις του ουρο-γεννητικού συστήματος. Συγκεκριμένα παρέχεται εξειδικευμένη παρέμβαση σε εφήβους που εμφανίζουν ή πάσχουν από:

  • Παθήσεις έξω γεννητικών οργάνων - Υποσπαδίας ( και επιπλοκές αυτής της πάθησης που εμφανίζονται στην εφηβεία) – φίμωση, παραφίμωση – κρυμμένο ή θαμμένο πέος – μικροφαλία – συστροφή όρχεως- υδροκήλη – όγκοι όρχεων.
  • Λοιμώξεις ουρο-γεννητικού –σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – ορχίτιδα – επιδιδυμίτιδα – ουρηθρίτιδα – πυελονεφρίτιδα- βαλανοποσθίτιδα.
  • Διαταραχές στύσης (σεξουαλικότητας) και στειρότητα - κιρσοκήλη – χορδή πέους – συγγενής κάμψη πέους - επισπαδίας – σύνδρομα (που προκαλούν υπογονιμότητα) – διαταραχές σεξουαλικής διαφοροποίησης - ορμονικές διαταραχές (γυναικομαστία)
  • Παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων – Σύνδρομο ΠΟΣ - λιθίαση – νευρογενή κύστη – όγκοι στο ουροποιητικό μετά από αυξητική κυστεοπλαστική – νεφροπάθεια – αρτηριακή υπέρταση – νευρογενή έντερο – υπερδραστήρια κύστη – στένωση ουρήθρας
  • Τραυματολογία και νευρολογικές παθήσεις

Η φροντίδα και υποστήριξη ενός εφήβου με κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στοχεύει επίσης στην ελαχιστοποίηση του άγχους και τη σωστή πληροφόρηση των γονέων.

Είναι αυτονόητο ότι οι έφηβοι άνδρες σκέφτονται συχνά το σεξ, άλλωστε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η ερωτική ζωή των ανθρώπων διαμορφώνεται κυρίως κατά την εφηβεία. Ο έφηβος έρχεται συχνά αντιμέτωπος με παθήσεις της παιδικής ηλικίας, οι οποίες είτε πέρασαν απαρατήρητες είτε εμφανίζονται σταδιακά κατά την ανάπτυξή του. Πολλές παθήσεις οι οποίες έχουν θεραπευθεί κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εμφανίσουν συμπτωματολογία στην εφηβεία. Ποιες είναι όμως αυτές οι παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική τους ζωή στην εφηβεία και ταυτόχρονα της συντρόφου τους;

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες