Εισαγωγή στην Παιδοουρολογία

“The field of pediatric urology has undergone a major evolution over the past 10 years.” Comment by Tony Atala, Current Opinion in Urology 2005, 15.
Η παιδιατρική ουρολογία επικεντρώνεται σε ασθενείς με συγγενείς και επίκτητες, χειρουργικές και μη παθήσεις του ουροποιητικού αλλά και του γεννητικού συστήματος. Ο Ουρολόγος παίδων / εφήβων συνεργάζεται στενά με άλλες ιατρικές ειδικότητες κατά την διάρκεια της κυήσεως , της νεογνικής, της παιδικής αλλά και της εφηβικής ηλικίας για την αντιμετώπιση παθήσεων κάθε βαρύτητας.
Η προγεννητική συμβουλευτική είναι ο τομέας όπου σήμερα δίνεται ιδιαίτερο βάρος για την έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος. Η θεραπεία τέτοιων παθήσεων εξατομικεύεται αλλά και εκτελείται από εξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται συνήθως από Ουρολόγο, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Ενδοκρινολόγο, Νεογνολόγο και Νευροχειρουργό.

Παθήσεις όπως : στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, κρυψορχία, κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση, ουρητηροκήλη, εκτοπία ουρητήρα, κιρσοκήλη, καθώς και σοβαρότερες παθήσεις των νεφρών (όγκοι) αντιμετωπίζονται με επιτυχία σήμερα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους λαπαροσκοπικής χειρουργικής και ενδο-ουρολογίας.
Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί σήμερα στην ανάπτυξη της ενδο-ουρολογίας, διαθέτοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αυτός εξελίχθηκε για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και οι σοβαρότερες περιπτώσεις λιθίασης.
Διαταραχές της ούρησης, Νευρογενής κύστη, και πιο σύνθετες παθήσεις όπως εκστροφία κύστης και επισπαδίας, χρήζουν σχεδόν πάντα διερεύνηση με ουροομετρία, κυστεομανομέτρηση και ταυτόχρονη μελέτη πίεσης των ούρων.

Book Online