Περιτομή: ναι ή όχι; Ποιος αποφασίζει

Θα πρέπει να κάνω περιτομή στον γιο μου, και αν ναι, μήπως η τεκμηριωμένη ιατρική γνώση σήμερα το θεωρεί κατάχρηση της δύναμης μας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού μας;

ΟΧΙ. Η περιτομή είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις, στην οποία υποβάλλονται τα αγόρια, παρόλο που οι απόλυτες ενδείξεις σήμερα είναι λίγες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων και ανδρών που έχουν κάνει περιτομή, περιτμήθηκαν κατά τη νεογνική ή παιδική ηλικία. Σήμερα 1 στα 6 αγόρια παγκοσμίως θα υποβληθεί σε περιτομή.

Οι απόλυτες ιατρικές ενδείξεις σήμερα για τη διενέργεια περιτομής είναι η φίμωση, ως αιτία μιας πάθησης γνωστής με την ονομασία ξηρωτική βαλανίτιδα και οι συχνές υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες (λοιμώξεις της βαλάνου). Οι δύο αυτές παθήσεις μαζί προσβάλλουν μόλις το 2% των αγοριών. Υπάρχουν επίσης και σχετικές ενδείξεις, όπως περιτομή μετά από το πρώτο επεισόδιο βαλανοποσθίτιδας, μετά από παραφίμωση (δακτύλιος στη στεφανιαία αύλακα που συγκρατεί την ακροποσθία από το να επιστρέψει στη φυσιολογική θέση της), για την πρόληψη καρκίνου του πέους και του τραχήλου, για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σε παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, για υπερμεγέθη ακροποσθία και τέλος για πρόληψη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η περιτομή συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας από λοίμωξη HIV. Η άποψη αυτή είναι ιατρικά τεκμηριωμένη ύστερα από ανασκόπηση μελετών παρακολούθησης από μια σημαντική βάση δεδομένων (COHRANE LIBRARY 2005). Σε περιτομή επίσης υποβάλλονται και παιδιά κατά τη διόρθωση υποσπαδία (πάθηση στην οποία στο στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε ανώμαλη θέση) για χειρουργικά τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό περιτομών σήμερα γίνεται εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων.

ΝΑΙ. Η περιτομή έχει ιστορία μεγαλύτερη από 15.000 χρόνια και εκπήγασε ως θρησκευτική τελετουργία. Ως ιατρική πρακτική ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ο Moses Maimónides, γνωστός ως "Rambam" (1135-1204, ραβίνος της μεσαιωνικής εποχής, φιλόσοφος και “physycian” διατύπωσε την άποψη ότι ο λόγος, για τον οποίο εφαρμόζεται η περιτομή είναι για να μειώσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Σε σύγχρονη μελέτη, με την οποία ελέγχθηκε η αισθητικότητα του οργάνου μεταξύ αυτών που είχαν και αυτών που δεν είχαν υποβληθεί σε περιτομή, εντοπίστηκαν πέντε σημεία μεγαλύτερης αισθητικότητας, τα οποία όμως χάνονται κατά την περιτομή.

Είναι μια επέμβαση κατά την οποία το ποσοστό επιπλοκών είναι σχετικά μικρό (από 0,034% έως 7,4%) μπορεί όμως να αποδειχθούν σοβαρές όπως ακρωτηριασμός, παραμόρφωση ακόμη και σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα. Για τα Ηνωμένα Έθνη προτεραιότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών έχει η διατήρηση της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και η δυνατότητα για αυτεξουσιότητα. Στη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών άρθρο 24(3) για τα δικαιώματα των παιδιών διατυπώθηκε η εξής αρχή “ … λαμβάνετε όλα τα αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα με απώτερο σκοπό την κατάργηση των παραδοσιακών πρακτικών που διενεργούνται επί ζημία της υγείας των παιδιών”. O Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (έτος ίδρυσης 1832) το 1997 διακήρυξε ότι “… κάθε απόφαση για παροχή ιατρικής ή χειρουργικής θεραπείας σε παιδί, αλλά και κάθε απόφαση για άρνηση ιατρικής ή χειρουργικής θεραπείας σε παιδί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ηθικές αρχές, τις πολιτιστικές και τις θρησκευτικές απόψεις των γονέων ή αυτών που έχουν την επιμέλεια των παιδιών αλλά χωρίς να επιτρέπεται αυτές οι αρχές να υπερπηδήσουν το δικαίωμα του παιδιού να έχει διαφυλαγμένα τα συμφέροντά του”.

Η παραπομπή του παιδιού σε εξειδικευμένο ουρολόγο θεωρείται δικαιολογημένη προκειμένου να καθησυχάσει τους γονείς αλλά και να συζητηθούν λεπτομερώς τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας χειρουργικής επέμβασης ή των εναλλακτικών λύσεων.

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες