Νυχτερινή Ενούρηση

Νυχτερινή ενούρηση (NE) σύμφωνα με το International Children’s Continence Society (ICCS) είναι η ακούσια απώλεια ούρων που συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Η διάγνωση της ΝΕ τίθεται σε παιδιά 5 - 6 ετών όταν αυτά έχουν δυο ή περισσότερα επεισόδια κατά την διάρκεια ενός μήνα, ενώ για παιδιά άνω των 6 ετών όταν παρατηρηθεί ένα ή περισσότερα επεισόδια ανά μήνα.

Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πάσχοντα, παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά και αυτά με διανοητική καθυστέρηση οποιασδήποτε ηλικίας και εγκεφαλική ηλικία κάτω των 4 ετών.

Η ΝΕ είναι 3 φορές πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Στην ηλικία των 5 ετών το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν αυτή την διαταραχή είναι 15 - 25%. Στην ηλικία των 12 ετών το 8% των αγοριών εξακολουθούν να “ βρέχουν ” το κρεβάτι τους. Μελέτες έδειξαν ότι το 99% των παιδιών που έπασχαν από ΝΕ απέκτησαν απόλυτο έλεγχο της κύστης τους κατά την διάρκεια του ύπνου τους μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Παρόλα αυτά μόνο το 1/3 σχεδόν αυτών των οικογενειών θα απευθυνθούν σε έναν ειδικό. Η NE συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο συχνές διαταραχές του ουροποιητικού των παιδιών. Η επίπτωση που έχει αυτή η διαταραχή σε γονείς και παιδιά είναι σημαντική όχι μόνο στην ψυχολογία και των δυο, αλλά και στην κοινωνικοποίηση του ίδιου του παιδιού. Αυτό σε πολλά παιδιά μπορεί να αποτελεί παράγοντα για την εξέλιξη μιας προβληματικής συμπεριφοράς.

Στα αίτια της ΝΕ συγκαταλέγονται πολυάριθμοι παράγοντες:

 • Ο γενετικός παράγοντας
  Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης εάν ο ένας γονέας παρουσίαζε ΝΕ σε παιδική ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισης της στα τέκνα του είναι 43%, ενώ αυτό αυξάνεται σε 77% όταν και οι δυο γονείς εμφάνιζαν ΝΕ. Σε μια δεύτερη μελέτη διερευνήθηκε το οικογενειακό ιστορικό παιδιών που έπασχαν από ΝΕ και βρέθηκε ότι το 65 - 85 % των γονέων τους είχαν σε παιδική ηλικία αυτή την διαταραχή.
 • Η μειωμένη παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης με αποτέλεσμα νυχτερινή πολυουρία
  Έχει προταθεί ότι η παραγωγή αυτής της ορμόνης αυξάνεται με την ανάπτυξη του παιδιού και είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης του φυσιολογικού νυχθημερούς (κιρκάδιου) ρυθμού.
 • Ανωμαλίες της ουροδόχου κύστεως, της ουρήθρας, των ουρητήρων, λοιμώξεις του ουροποιητικού και νευρολογικές παθήσεις μπορεί να αποτελούν αιτίες ΝΕ, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως η ΝΕ είναι ένα από τα συμπτώματα που οφείλονται σε κάποια συγγενή ή ανατομική ανωμαλία.>
 • Η αρνητικά ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού παλαιότερα θεωρούνταν αιτία για ΝΕ, ενώ σήμερα στην ΝΕ είναι που αποδίδονται τέτοιες συμπεριφορές.
 • H Δεσμοπρεσσίνη είναι ανάλογο της αντιδιουρητικής ορμόνης, χορηγείται σε μορφή υπογλώσσιου χαπιού και μειώνει σημαντικά την παραγωγή ούρων κατά την διάρκεια της νύχτας. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες.
 • Η αρνητικά ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού παλαιότερα θεωρούνταν αιτία για ΝΕ, ενώ σήμερα στην ΝΕ είναι που αποδίδονται τέτοιες συμπεριφορές.
 • Μη φαρμακευτική θεραπεία αποτελούν σωστή διαπαιδαγώγηση (επιβράβευση, ανάληψη ευθυνών), ψυχολογική υποστήριξη (ενίσχυση αυτοπεποίθησης), καθώς και χρήση συσκευών (ξυπνητήρι), πολύ πιο θετικά δε είναι τα αποτελέσματα όταν αυτές οι μέθοδοι συνδυαστούν από ότι αν εφαρμοσθούν ξεχωριστά. Το ξυπνητήρι με το υπόστρωμα χρησιμοποιείται για περίπου 40 χρόνια και έχει πάνω από 75% ποσοστό επιτυχίας. Η επιβράβευση του παιδιού για κάθε νύχτα χωρίς ΝΕ είναι επίσης τόσο σημαντική όσο και η συνεργασία του στο στρώσιμο εκ νέου του κρεβατιού του κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν θα πρέπει να τιμωρούνται μιας και συμβαίνει χωρίς να το θέλουν. Το να ξυπνάτε ήρεμα και ευγενικά το παιδί για να ουρήσει κατά την διάρκεια της νύχτας είναι επίσης αποδεκτό και προτεινόμενο από το Royal College of Psychiatrists της Μ. Βρετανίας. Η προσπάθεια “εκπαίδευσης” τους στην ούρηση πρέπει να είναι στόχος των γονέων και επιφέρει επίσης σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ΝΕ. Η εκπαίδευση αυτή σκόπιμο είναι να περιλαμβάνει ούρηση σε περιοδικά διαστήματα αλλά και φυσιολογική ενυδάτωση καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
 • Αναποτελεσματικές αποδείχθηκαν μεθοδολογίες εναλλακτικής ιατρικής όπως ύπνωση, ψυχοθεραπεία, βελονισμός και χειροπρακτική.
 • Άρα λοιπόν, η ΝΕ είναι μια διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει δε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή από τους γονείς, γιατί η αποτελεσματική θεραπεία είναι προς όφελος τόσο του παιδιού όσο και των γονέων.

  Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες