Επείγουσα κατάσταση: οξύ όσχεο

Οξύς πόνος στο όσχεο εμφανίζεται κατά τη συστροφή του όρχι. Ο όρχις συγκρατείται στο όσχεο από τα αιμοφόρα αγγεία, τον σπερματικό πόρο (που μεταφέρει το σπέρμα) και έναν σύνδεσμο στο κάτω μέρος του που ονομάζεται οίακας. Αυτό σημαίνει ότι o όρχις συστρέφεται γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία και τον σπερματικό πόρο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει η συστροφή. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να επέμβουμε , όταν συμβαίνει συστροφή, είναι μικρό κι αυτό γιατί από μελέτες έχει βρεθεί ότι μετά από 6 ώρες μόνο το 10 % των όρχεων μπορεί να είναι βιώσιμο. Μια άλλη αιτία πόνου στο όσχεο είναι η συστροφή της απόφυσης του όρχι γεγονός που είναι πιο συχνό. Η απόφυση του όρχι είναι ένας υπολειμματικός ιστός των παραμεσονεφρικών πόρων (εμβρυολογικός ιστός) που υποστρέφει. Συνήθως η θεραπεία έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μόνο τη συμπτωματολογία. Έτσι ο ιστός αυτός νεκρώνεται. Άλλη συχνή πάθηση είναι η λοίμωξη της επιδιδυμίδας, η οποία όμως είναι σπάνια σε αγόρια προεφηβικά.

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες