Όνειρα Γλυκά

Γιατί έβρεξα το κρεβάτι μου μαμά;

Αυτή η ερώτηση είναι συνηθισμένη στην ηλικία των 5 ετών, με συχνότητα 1 στα 4 με 5 παιδιά. Παρατηρείται 3 φορές συχνότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Επιστημονικά, πρόκειται για μια διαταραχή της ούρησης που αποκαλείται Νυχτερινή Ενούρηση (Ν.Ε.). Αφορά την ακούσια απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του ύπνου για παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών με συχνότητα περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς εκ γενετής ή επίκτητο νευρολογικό πρόβλημα.

Μερικές φορές σχετίζεται με συμπτώματα κατά την διάρκεια της ημέρας όπως η επείγουσα ανάγκη του παιδιού να ουρήσει, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ακόμη και δυσκοιλιότητα. Το γιατί συμβαίνει στο παιδί μας θα το διερευνήσει ο ειδικός, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως γενετικούς (κληρονομικότητα), ορμονικούς (έλλειψη βασοπρεσσίνης, σακχαρώδης διαβήτης), ή παθήσεις όπως λοίμωξη ουροποιητικού και υπερδραστήρια κύστη, ψυχολογικοί (άγχος και στρες) και τέλος ο υπερβολικά βαθύς ύπνος. Για την διαφορική διάγνωση των παραπάνω θα συστηθούν εξετάσεις οι οποίες συνήθως είναι απλές και ανώδυνες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Ν.Ε. μπορεί να είναι μη φαρμακευτική και φαρμακευτική. Μη φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί η σωστή εκπαίδευση των παιδιών στην ούρηση και η ψυχολογική υποστήριξη τους (ενίσχυση αυτοπεποίθησης) με καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμοστούν συνδυαστικά. Η φαρμακευτική αγωγή αφορά μια ουσία ανάλογη της αντιδιουρητικής ορμόνης.

Η N.E. συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο συχνές διαταραχές του ουροποιητικού των παιδιών που τα οδηγεί στον παιδοουρολόγο.

Η επίπτωση που έχει τους γονείς και στα παιδιά είναι σημαντική, όχι μόνο στην ψυχολογία και των δύο, αλλά και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Αυτό σε πολλά παιδιά μπορεί να αποτελεί παράγοντα για την εξέλιξη μιας προβληματικής συμπεριφοράς.Σωτήριος Μπόγρης MD PhD FEBU FEAPU
Χειρουργός Ουρολόγος Παίδων - Εφήβων
Προγεννητική Συμβουλευτική
www.kidsurology.gr
info@idsurology.gr