Παθήσεις

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες

Παθήσεις

Γενικές Παθήσεις
Λοιμώξεις ουροποιητικού

Η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι η πιο συχνή μορφή βακτηριακής λοίμωξης στα παιδιά. Η αναγνώριση λοίμωξης ουροποιητικού σε νεογνά και παιδιά κάτω των 3 χρόνων μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μη ειδικών σημείων και συμπτωμάτων που μια τέτοια λοίμωξη εμφανίζει. Η επίπτωση της είναι περίπου 3% και 1% σε κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα πριν την εφηβική ηλικία. Τελευταία προτείνεται ότι το ποσοστό των κοριτσιών που προσβάλλονται φθάνει το 8%. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πολύ πιο συχνές σε νεογνά ηλικίας έως ενός έτους ανεξαρτήτου του φύλου τους.

Ογκολογία

Ο όγκος του WILMS ή νεφροβλάστωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθη εξεργασία στην κοιλιακή κοιλότητα μετά το νευροβλάστωμα. Η εισαγωγή μεθόδων θεραπείας όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης. Παρόλα αυτά συνδυάζοντας ταυτόχρονα διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις η επί μακρόν επιβίωση μπορεί να φτάσει ποσοστό 90%. Το ραβδομυοσάρκωμα είναι η τρίτη κατά σειρά συμπαγής νεοπλασία στην παιδική ηλικία. Απαντάται συχνότερα σε δυο ηλικίες, την παιδική από 2-5 ετών και την εφηβική από 15-19 ετών.

ogkologia
Αποφρακτικές ουροπάθειες

Η υδρονέφρωση είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στο έμβρυο. Ο νεφρός ή τα νεφρά γεμίζουν ούρα και διατείνονται εξαιτίας κάποιας μορφής απόφραξης. Το σημείο απόφραξης μπορεί να βρίσκεται μεταξύ νεφρού και ουρητήρα ( πυελοουρητηρική συμβολή), ανάμεσα στην κύστη και στον ουρητήρα (κυστεοουρητηρική συμβολή) και τέλος στην ουρήθρα ιδιαίτερα στην οπίσθια ( βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας). Ένας στους 300 ανθρώπους εμφανίζει υδρονέφρωση στον ένα νεφρό, ενώ περίπου ένας στους 600 και στους δυο.

Διαταραχές σεξουαλικής διαφοροποίησης

Για την πλειοψηφία των βρεφών ο καθορισμός του φύλου τους είναι κάτι που διαπιστώνεται άμεσα την στιγμή της γέννησης. Προτείνεται ότι γενετικές ανωμαλίες παρουσιάζονται με συχνότητα 1 στις 4500 γεννήσεις. Ο γυναικείος ψευδερμαφροδιτισμός από συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων είναι η πιο συχνή αιτία γεννητικών οργάνων αμφιβόλου φύλου.

diataraxes
Προγεννητική ουρολογία

Η υδρονέφρωση του εμβρύου είναι η πιο συχνή ανωμαλία που ανευρίσκεται στο προγεννητικό υπερηχογράφημα, εμφανίζεται σε ποσοστό 1-5% των κυήσεων. Οι πιο συχνές αιτίες είναι στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας, απόφραξη του ουρητήρα . Τα παιδιά που έχουν ιστορικό προγεννητικής υδρονέφρωσης, οποιουδήποτε βαθμού θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα μετά την γέννηση τους.

Λιθίαση

Λιθίαση ουροποιητικού Στις αναπτυγμένες χώρες η επίπτωση είναι 0.9 περιπτώσεις ανά 1000 περιστατικά που θα εισαχθούν στο νοσοκομείο. Προδιάθεση για τον σχηματισμό λίθων εμφανίζουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα καθώς και αυτά με κινητικά προβλήματα. Η σημαντικότερη αιτία λιθιάσεως στα παιδιά είναι διαταραχές στον μεταβολισμό τους. Το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν λιθίαση το κάνουν πριν την ηλικία των 20 ετών. Τα αγόρια πάσχουν σε αναλογία 2/1 σε σχέση με τα κορίτσια αλλά και εμφανίζουν λιθίαση σε μικρότερη ηλικία.

Ειδικές Παθήσεις
eidikes-pathiseis
Προγεννητική υδρονέφρωση

Η συχνότητα διάγνωσης προγεννητικά ουροπάθειας φτάνει της μια ανά 500 γεννήσεις , όπως αυτή καταγράφεται σε Ευρωπαϊκά κέντρα. Περίπου το 50% των παιδιών με διαγνωσμένη υδρονέφρωση πάσχουν από στένωση της πυελο-ουρητηρικής συμβολής.

Φίμωση

Η φίμωση είναι η παθολογική σύγκλιση του ανοίγματος της ακροποσθίας , μη επιτρέποντας στην ακροποσθία να τραβηχτεί προς τα πίσω αποκαλύπτοντας την βάλανο.

Κρυψορχία

Περίπου το 4-5% των αγοριών που γεννιούνται εμφανίζουν κρυψορχία κατά την γέννηση τους, παρόλα αυτά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% αυτών οι όρχεις θα συνεχίσουν την κάθοδο τους εντός του οσχέου στις πρώτες 12 εβδομάδες. Σε ηλικία 3 μηνών το ποσοστό κρυψορχίας είναι 1-2%.

Διαταραχές ουρήσεως

Παθήσεις και συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό που συμπεριλαμβάνουν ακριβή διαχωρισμό μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής ενούρησης, καθώς και προβλήματα συλλογής και αποβολής των ούρων.

diataraxes-ourisews
Νυχτερινή ενούρηση

όρος νυχτερινή ενούρηση σύμφωνα με την ΙCCS αφορά την απώλεια ούρων κατά την διάρκεια της νύχτας και ενώ το παιδί κοιμάται, κανένα απολύτως σύμπτωμα δεν εμφανίζεται την υπόλοιπη ημέρα.

Εκστροφία κύστεως και Επισπαδίας

Εκστροφή της κύστης είναι όταν η κύστη είναι ανοιχτή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Η επίπτωση είναι 1 στις 300000 γεννήσεις.Τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα 3/1 ως προς τα κορίτσια. Ο επισπαδίας στα αγόρια είναι η κατάσταση κατά την οποία το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται στην ραχιαία επιφάνεια αντί της φυσιολογικής του θέσης στην άκρη του πέους ( επίπτωση: 1/100000). Ο γυναικείος επισπαδίας είναι η ανωμαλία στην οποία το στόμιο της ουρήθρας φθάνει μέχρι την κλειτορίδα και την διαχωρίζει (επίπτωση: 1/400000).

Αιμορραγική κυστίτιδα

Η αιμορραγική κυστίτιδα αποτελεί μια επιπλοκή που μπορεί να απειλήσει σημαντικά την ζωή παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, όταν αυτά έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών, χημειοθεραπεία ή/ και ακτινοβολία.

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας είναι μια συγγενής ανωμαλία της ουρήθρας, προσβάλει 1 στα 300 αγόρια. Σε αυτή την ανωμαλία το έξω στόμιο της ουρήθρας ( του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα) βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους αντί της κορυφής της βαλάνου. Το στόμιο της ουρήθρας μπορεί να εντοπίζεται στην βάλανο χαμηλότερα από το φυσιολογικό ή ακόμα και σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της κοιλιακής επιφανείας του πέους μέχρι και του περινέου.

Στένωση ουρηθρικού στομίου, είναι η πιο συχνή επιπλοκή της περιτομής. Σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε περιτομή και δεν έχουν αποκτήσει πλήρη έλεγχο της ούρησης το ουρηθρικό στόμιο ερχόμενο σε επαφή με τα ούρα και με την πάνα μπορεί να υποστεί φλεγμονή (δερματίτιδα), είτε μηχανικό τραυματισμό.

stenosi
Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

Οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας είναι πτυχώσεις του βλεννογόνου της ουρήθρας και εκτείνονται από τα δυο πλάγια τοιχώματα της ουρήθρας καταλήγοντας στο σπερματικό λοφίδιο στην μέση γραμμή.

Συστροφή όρχεως

Η συστροφή όρχεως συμβαίνει όταν ένας όρχις συστρέφεται επί του σπερματικού τόνου και ο οποίος φέρει την αιμάτωση στον όρχι. Η συστροφή αυτή διακόπτει την αιμάτωση του όρχεως και προκαλεί έντονο άλγος και διόγκωση του οργάνου. Η συστροφή είναι πιο συχνή σε αγόρια ηλικίας κάτω των 25 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών και των παιδιών.

Στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής

Πυελοουρητηρική συμβολή (ΠΟΣ) αποτελεί την πρώτη αιτία διάτασης του αποχετευτικού συστήματος. Η (ΠΟΣ) είναι αποτέλεσμα ανατομικής ανωμαλίας ή διαταραχή της περίσταλσης του αρχικού τμήματος του ουρητήρα.

Κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση

Κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ) είναι αποτέλεσμα έλλειψης του μηχανισμού σύγκλεισης της βαλβίδας του ουρητήρα στην κυστεοουρητηρική συμβολή.

Μεγαουρητήρας

Είναι όρος περιγραφής ενός ουρητήρα πολύ διατεταμένου και μερικές φορές με ακανόνιστη πορεία. Δεν αποτελεί διάγνωση. Ο μεγαουρητήρας μπορεί να συνυπάρχει με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

megaouritiras
Ουρητηροκήλη, διπλασιασμός και εκτοπία ουρητήρα

Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν σύντομα.

Νεοπλάσματα

Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν σύντομα.

Μυελοδυσπλασία και Νευρογενής κύστη

Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν σύντομα.

Ανωμαλίες ουρήθρας και πρόπτωση ουρήθρας

Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν σύντομα.

Υδροκήλη, βουβωνοκήλη και κιρσοκήλη

Οι πληροφορίες θα συμπληρωθούν σύντομα.

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες