Γενικές Παθήσεις

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες

Λιθίαση

Λιθίαση ουροποιητικού Στις αναπτυγμένες χώρες η επίπτωση είναι 0.9 περιπτώσεις ανά 1000 περιστατικά που θα εισαχθούν στο νοσοκομείο. Προδιάθεση για τον σχηματισμό λίθων εμφανίζουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα καθώς και αυτά με κινητικά προβλήματα. Η σημαντικότερη αιτία λιθιάσεως στα παιδιά είναι διαταραχές στον μεταβολισμό τους. Το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν λιθίαση το κάνουν πριν την ηλικία των 20 ετών. Τα αγόρια πάσχουν σε αναλογία 2/1 σε σχέση με τα κορίτσια αλλά και εμφανίζουν λιθίαση σε μικρότερη ηλικία.

Προγεννητική ουρολογία

Η υδρονέφρωση του εμβρύου είναι η πιο συχνή ανωμαλία που ανευρίσκεται στο προγεννητικό υπερηχογράφημα, εμφανίζεται σε ποσοστό 1-5% των κυήσεων. Οι πιο συχνές αιτίες είναι στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας, απόφραξη του ουρητήρα . Τα παιδιά που έχουν ιστορικό προγεννητικής υδρονέφρωσης, οποιουδήποτε βαθμού θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα μετά την γέννησή τους.

Διαταραχές σεξουαλικής διαφοροποίησης

Για την πλειοψηφία των βρεφών ο καθορισμός του φύλου τους είναι κάτι που διαπιστώνεται άμεσα την στιγμή της γέννησης. Προτείνεται ότι γενετικές ανωμαλίες παρουσιάζονται με συχνότητα 1 στις 4500 γεννήσεις. Ο γυναικείος ψευδερμαφροδιτισμός από συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων είναι η πιο συχνή αιτία γεννητικών οργάνων αμφιβόλου φύλου.

Αποφρακτικές ουροπάθειες

Η υδρονέφρωση είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στο έμβρυο. Ο νεφρός ή τα νεφρά γεμίζουν ούρα και διατείνονται εξαιτίας κάποιας μορφής απόφραξης. Το σημείο απόφραξης μπορεί να βρίσκεται μεταξύ νεφρού και ουρητήρα ( πυελοουρητηρική συμβολή), ανάμεσα στην κύστη και στον ουρητήρα (κυστεοουρητηρική συμβολή) και τέλος στην ουρήθρα ιδιαίτερα στην οπίσθια ( βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας). Ένας στους 300 ανθρώπους εμφανίζει υδρονέφρωση στον ένα νεφρό, ενώ περίπου ένας στους 600 και στους δυο.

Λοιμώξεις ουροποιητικού

Η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι η πιο συχνή μορφή βακτηριακής λοίμωξης στα παιδιά. Η αναγνώριση λοίμωξης ουροποιητικού σε νεογνά και παιδιά κάτω των 3 χρόνων μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μη ειδικών σημείων και συμπτωμάτων που μια τέτοια λοίμωξη εμφανίζει. Η επίπτωση της είναι περίπου 3% και 1% σε κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα πριν την εφηβική ηλικία. Τελευταία προτείνεται ότι το ποσοστό των κοριτσιών που προσβάλλονται φθάνει το 8%. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πολύ πιο συχνές σε νεογνά ηλικίας έως ενός έτους ανεξαρτήτου του φύλου τους.

Ογκολογία

Ο όγκος του WILMS ή νεφροβλάστωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθη εξεργασία στην κοιλιακή κοιλότητα μετά το νευροβλάστωμα. Η εισαγωγή μεθόδων θεραπείας όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης. Παρόλα αυτά συνδυάζοντας ταυτόχρονα διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις η επί μακρόν επιβίωση μπορεί να φτάσει ποσοστό 90%. Το ραβδομυοσάρκωμα είναι η τρίτη κατά σειρά συμπαγής νεοπλασία στην παιδική ηλικία. Απαντάται συχνότερα σε δυο ηλικίες, την παιδική από 2-5 ετών και την εφηβική από 15-19 ετών.

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες

Book Online