Περιτομή

Ως ιατρική πρακτική ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων και ανδρών που έχουν κάνει περιτομή, το έχουν κάνει κατά τη νεογνική ή παιδική ηλικία. Σήμερα 1 στα 6 αγόρια παγκοσμίως θα υποβληθεί σε περιτομή.

Είναι γεγονός ότι η περιτομή σε βρεφική ηλικία είναι ιδιαίτερα συχνή ως πρακτική. Σήμερα εξακολουθεί να διενεργείται περιτομή ως θρησκευτική τελετουργία, η οποία ως γνωστόν εκτελείται σε αγόρια λίγες ημέρες μετά την γέννησή τους. Όσον αφορά στην καταλληλότερη ηλικία για να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή δεν υπάρχει και δεν έχει τεκμηριωθεί ιατρικά. Κάποιοι προτείνουν να εκτελείται σε μικρή ηλικία κατά αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θυμάται και δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Υπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν θα πρέπει να εκτελείται περιτομή σε νεογνική ηλικία παρά μόνον εάν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη (όπως σε σκληροατροφική βαλανίτιδα). Σήμερα τεκμηριωμένες ιατρικά καταστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να εκτελείται περιτομή είναι:

  • η φίμωση ως αιτία μιας πάθησης ονομαζόμενης σκληροατροφική βαλανίτιδα και
  • οι συχνές υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες (λοιμώξεις της βαλάνου)

Οι δύο αυτές παθήσεις μαζί προσβάλλουν μόλις το 2% των αγοριών. Υπάρχουν επίσης και σχετικές ενδείξεις, όπως περιτομή:

  • μετά από το πρώτο επεισόδιο βαλανοποσθίτιδας,
  • μετά από παραφίμωση (δακτύλιος στην στεφανιαία αύλακα που συγκρατεί την ακροποσθία από το να επιστρέψει στην φυσιολογική θέση της),
  • για την πρόληψη καρκίνου του πέους και του τραχήλου,
  • για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σε παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού,
  • για υπερμεγέθη ακροποσθία και τέλος
  • για πρόληψη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Έχει βρεθεί ότι άνδρες με περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό του HIV. Σε περιτομή επίσης υποβάλλονται και παιδιά κατά την διόρθωση υποσπαδία (πάθηση όπου το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε ανώμαλη θέση) για χειρουργικά τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό περιτομών σήμερα γίνεται εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων.

Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες