Η περιτομή είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην οποία υποβάλλονται τα αγόρια σήμερα. Σε ποια ηλικία και γιατί θα πρέπει να γίνει το χειρουργείο; Τα αγόρια γεννιούνται με το δέρμα (ακροποσθία) να καλύπτει το κεφάλι (βάλανος) του φαλού. Κατά την περιτομή η ακροποσθία αφαιρείται και η βάλανος παραμένει εκτεθειμένη. Η περιτομή έχει ιστορία μεγαλύτερη από 15.000 χρόνια και εκπήγασε ως θρησκευτική τελετουργία. Ως ιατρική πρακτική ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων και ανδρών που έχουν κάνει περιτομή, το έχουν κάνει κατά την νεογνική ή παιδική ηλικία. Σήμερα 1 στα 6 αγόρια παγκοσμίως θα υποβληθεί σε περιτομή. Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνει το χειρουργείο; Είναι γεγονός ότι η περιτομή σε βρεφική ηλικία είναι ιδιαίτερα συχνή ως πρακτική. Σήμερα εξακολουθεί να διενεργείται περιτομή ως θρησκευτική τελετουργία και η οποία ως γνωστόν εκτελείται σε αγόρια λίγες ημέρες μετά την γέννησή τους. Όσον αφορά την καταλληλότερη ηλικία για να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή δεν υπάρχει και δεν έχει τεκμηριωθεί ιατρικά. Κάποιοι προτείνουν να εκτελείται σε μικρή ηλικία, κατά αυτόν τον τόπο το παιδί δεν θυμάται και δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Υπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν θα πρέπει να εκτελείται περιτομή σε νεογνική ηλικία παρά μόνον εάν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη (όπως σε συγγενή ανωμαλία του ουροποιητικού). Συνηθέστερα η περιτομή πραγματοποιείτε σε μικρή ηλικία όμως αυτό εξαρτάται εκτός από το αν υφίσταται κάποια πάθηση και τον χρόνο εμφάνισης συμπτωματολογίας και από την επιλογή των γονέων. Γιατί θα πρέπει να γίνει το χειρουργείο; Στον 21ο αιώνα οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να εκτελείται περιτομή είναι:
 • η φίμωση (μη αποκάλυψη της βαλάνου) ως αιτία μιας πάθησης ονομαζόμενη σκληροατροφική βαλανίτιδα
 • οι συχνές υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες (λοιμώξεις της βαλάνου) και
 • καθαρά για λόγους υγιεινής λόγω προτίμησης των γονέων
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να γίνει περιτομή όπως:
 • μετά από το πρώτο επεισόδιο λοίμωξης (βαλανοποσθίτιδας),
 • μετά από παραφίμωση (δακτύλιος στην στεφανιαία αύλακα που συγκρατεί την ακροποσθία από το να επιστρέψει στην φυσιολογική θέση της),
 • για την πρόληψη καρκίνου του πέους και του τραχήλου στην γυναίκα,
 • για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σε παιδιά με ή χωρίς συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού,
 • για υπερμεγέθη ακροποσθία και τέλος
 • για την πρόληψη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Έχει βρεθεί ότι άνδρες με περιτομή έχουν μικρότερο ποσοστό να νοσήσουν από τον ιό του AIDS. Σε περιτομή επίσης υποβάλλονται και παιδιά κατά την διόρθωση υποσπαδία (πάθηση όπου το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε ανώμαλη θέση) για χειρουργικά τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό περιτομών σήμερα γίνεται εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων. Παρόλα αυτά η Ακαδημία Αμερικανών Παιδιάτρων αφήνει το ενδεχόμενο να εκτελείται ύστερα από την θέληση των γονιών. Πολύ συχνά ο άνδρας ο οποίος έχει υποβληθεί σε περιτομή θα προτιμούσε και ο γιός του να υποβληθεί χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο; Τα νεαρά αγόρια πολλές φορές δεν τραβούν την ακροποσθία προς τα πίσω για την ούρηση και για την καθαριότητα της βαλάνου είτε γιατί τους προκαλεί πόνο είτε γιατί το ξεχνούν. Τα πλεονεκτήματα λοιπόν είναι:
 • Καλύτερη δυνατότητα για υγιεινή
 • Μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης του ουροποιητικού (τέτοιες λοιμώξεις είναι 10 φορές συχνότερες σε αγόρια που δεν έχουν κάνει περιτομή κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους)
 • Μειωμένος κίνδυνος να προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Μειωμένος κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο του πέους.
Η παραπομπή του παιδιού σε εξειδικευμένο παιδο-ουρολόγο δικαιολογείται για να καθησυχάσει τους γονείς αλλά και να συζητηθούν λεπτομερώς τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας χειρουργικής επέμβασης ή των εναλλακτικών λύσεων.   Για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων ή συμβουλευτική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο τηλέφωνο του ιατρείου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες
Book Online