Ουρολογικές Παθήσεις Παιδιών

Ενδέχεται να υπάρξουν λειτουργικές ή ανατομικές παθολογικές καταστάσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος σε παιδιά. Συχνά πρόκειται για συγγενείς νόσους που διαγιγνώσκονται κατά τον προγεννητικό έλεγχο και θεραπεύονται σε βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία. Άλλοτε, πρόκειται για καταστάσεις που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη του παιδιού (επίκτητες).

Νυχτερινή Ενούρηση. 3 φορές πιο συχνή στα αγόρια.

Ως ενούρηση ορίζεται η απώλεια ούρων από το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κρεβάτι σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών. Η ενούρηση αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας και συχνά προκαλεί στο παιδί συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας ενώ μπορεί να διαταράσσει και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Επιδιδυμίτιδα.

Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός, μέσα από τον οποίο περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι, για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο. Αν παράλληλα υπάρχει φλεγμονή και στον όρχι, η νόσος ονομάζεται ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Φίμωση - Παραφίμωση.

Ηφίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση. Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι η υδροκήλη;

Ο όρχις βρίσκεται μέσα στο όσχεο (τη σακούλα δηλαδή που εμπεριέχει τους 2 όρχεις) και περιβάλλεται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού. Φυσιολογικά, αυτό παράγεται και επαναρροφάται συνεχώς, ώστε να μένει σταθερή η ποσότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, το υγρό αυτό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει διόγκωση στο όσχεο. Η συλλογή αυτή υγρού γύρω από τον όρχι ονομάζεται υδροκήλη και συνήθως εμφανίζεται μόνο στον έναν όρχι.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Είναι η κατάσταση, κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους αντί στην άκρη του. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας, μέσω του οποίου τα ούρα από την ουροδόχο κύστη εξέρχονται από το σώμα. Ο υποσπαδίας ταξινομείται ανατομικά ανάλογα με το σημείο του πέους, όπου εντοπίζεται το άνοιγμα της ουρήθρας:

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως και πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια (όπως οι κιρσοί στα πόδια). Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι, και αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι η κρυψορχία;

Είναι μία συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία οι όρχεις δεν ακολουθούν τη φυσιολογική κάθοδό τους από την κοιλιά, όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της κύησης, ώστε να βρεθούν στο όσχεο κατά τη γέννηση του αγοριού. Αυτό μπορεί να συμβεί στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Συμβαίνει περίπου στο 2-5% των νεογέννητων αγοριών και σχετίζεται με την ηλικία κύησης.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Παιδιά με μονόνεφρο

Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογικά δύο νεφρούς. Η λειτουργία των νεφρών συνίσταται στην απομάκρυνση με τα ούρα από το αίμα προϊόντων του μεταβολισμού που δεν είναι χρήσιμα (ή μπορεί να είναι και τοξικά). Ο όρος μονόνεφρος χρησιμοποείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία ο ένας νεφρός απουσιάζει ή δεν λειτουργεί επαρκώς.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι η συστροφή του όρχεως;

Ησυστροφή του όρχεως είναι μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180ο. Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις.

ΠερισσότεραΠερισσότερα

Τι είναι η βαλανοποσθίτιδα;

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά, στον ίδιο χρόνο, συνυπάρχει φλεγμονή και της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο). Η φλεγμονή εμφανίζεται πιο συχνά σε αγόρια ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών και σε άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή.

ΠερισσότεραΠερισσότερα
÷